Shotkam - skvělý pomocník



Už vím, kam to šlo!


(původní nezkrácený text; psáno a foceno pro časopis Zbraně a náboje, 3/2019)

„Kam jen proboha ty broky letěly?“… určitě znáte ten pocit, kdy jste přesvědčen, že jste správně mířil, správně vystřelil a měl trefit. Místo toho si ta kluzká oranžová věc letí dále netknutá. „Byl jsem nad, pod, před nebo za? Nebo jsem trefil správně a broky terč obešly? Nebo jsem dokonce trefil a úlomek nebyl vidět?“

Asi každý brokový střelec by chtěl vidět své rány a vědět přesně, kam šly a kde byla chyba. Dobrý trenér občas vidí a poradí, stejně jako při hustém dešti je stopa brokového roje patrná, ale nic se nevyrovná tomu skutečně dráhu broků vidět. Připevnit na brokovnici kameru a výstřely zaznamenávat tedy určitě není nápad nijak originální.

I když jsem na internetu hledal pečlivě, jediné specializované řešení jsem našel až u floridské firmy ShotKam. Není žádným překvapením, že kdo si se chce naučit střílet sám a hledá lekce na YouTube (a je jich tam hodně a kvalitních), tak také zjistí, že pro záznamy výstřelů profesionálové používají téměř bez výhrady ShotKam. Po tomto předkrmu ovšem přijde studená sprcha: ShotKam do Evropy vůbec nedodává; a k horentní ceně $695 je třeba přičíst i dopravu ($72) a především při příchodu zásilky do Česka (poštou nebo FedExem) zaplatíte navíc 21% DPH. Navíc jen s roční zárukou (pro Američany evropské zákony neplatí. Stojí tedy Shotkam za to a existují alternativy? Sám jsem některé vyzkoušel; více o nich níže.

ShotKam je kamera, kterou její vynálezce David Stewart vyrobil pro svého syna Zandera v roce 2010 a chtěl mu vysvětlit koncept předsazení. Konstrukce je od počátku velmi specializovaná; je to produkt od začátku určený pro použití na brokovnici. Právě díky tomu je ShotKam prakticky nemožné nahradit čímkoliv jiným. 

Základem je digitální videokamera uložená v lehkém, ale masivním hliníkovém tubusu, dlouhém 11,5 cm a průměru ca brokové hlavně (ca 32 mm) o váze ca 156g. Hmotnost je velmi důležitá; kameru je vhodné umístit co nejblíže ústí hlavně a subjektivně mohu říci, že je „tak akorát“, aby její hmotnost nebyla nijak výrazně cítit (sám střílím se samonabíjecí Benelli Vinci a dlouhý zásobník se 7 náboji – který se samozřejmě při sportovní střelbě nepoužívá – změní vyvážení brokovnice mnohem více). Kamera má vpředu oranžové krycí víčko na objektivu (nestane se Vám, že ho zapomenete sundat; je opravdu vidět). Vzadu je průhledné pružné víčko, přes které se kamera zapíná a pod ním mini-USB konektor – dnes již poněkud archaické rozhraní. Důležité je, že vše je vodotěsné, takže déšť rozhodně nevadí.

Optika kamery je dostatečně kvalitní. Ve Full HD (1080 řádků) zvládá 100 snímků za sekundu. To je zásadní při zpomalení záběru a hledání brokového roje. V rozlišení 720 řádků zvládá kamera dokonce 180 fps; doporučuji spíše FHD/100 fps. Zásadní je, že kamera má pevně nastavený zoom a zabírá 18° zorné pole. Toho, komu se zdá jako dobrý nápad použít například některou kameru GoPro, zklamu. GoPro je sice kvalitní, ale všechny akční kamery jsou širokoúhlé a i při 4K rozlišení není obraz dostatečně detailní, aby byl dobře vidět letící terč, o úlomcích terče či dokonce brokovém roji nemluvě. Změny jasu zvládá ShotKam velmi dobře; měl jsem kvalitní záznam i proti slunci. Pokud vidíte terč Vy, bude i na záznamu. Záznam je zpomalený; samozřejmě je možné jej v přehrávači videa zrychlit na původní rychlost, ale pro hledání výstřelu a broků je zpomalení pohodlné; kdo chce vidět brokový roj, může si záznam krokovat. (Kdo chce vidět, jak záznam vypadá, najde je na YouTube, na kanálu „armoury.cz“.)

Další specialitou je uchycení kamery na zbrani. ShotKam dodává standardně držák na hlaveň ráže 12 (ShotKam dodává i držáky na jiné ráže zbraní). Je to velmi masivní odlitek, který spolehlivě fungoval na dvanáctkových kozlicích Beretta, Browning i Iž, stejně jako na automatu Benelli Vinci. Držák se utahuje imbusovým klíčem; na místě ovšem drží jen díky tomu, že mezi držákem a hlavní je speciálně tvarovaná gumová podložka, která funguje jako tlumič zpětného rázu při výstřelu. Ten je takový, že jakýkoliv univerzální držák je nepoužitelný. Standardní držáky na GoPro se pohnou po jediném výstřelu. Zkoušel jsem trubicovou čínskou kameru se „speciálním“ držákem, a i při utažení tak silném, že se držák deformoval, se po výstřelech kamera hýbala. ShotKam sedí jako přibitý.
ShotKam je možné používat dvěma způsoby: buď si zaznamenané výstřely prohlédnout doma na videu nebo si přes vestavěné WiFi připojit mobilní telefon či tablet (volně dostupná aplikace je dostupná pro Android i IPhone). Má zkušenost s použitím WiFi „v poli“ je nevalná; jednak zvláště při nízkých teplotách je signál WiFi tak slabý, že ani telefon vedle zbraně ji nevidí, a analýza výstřelu na titěrném displeji telefonu za denního světla je možnost spíše teoretická. Hlavní nevýhodou alespoň pro mne je ale naprostá ztráta soustředění při střídání střelba / analýza. Osobně mnohem raději stáhnu celou sérii a v klidu vše prohlédnu doma. U kamery odšroubujete spodní víčko, připojíte dodávaný mini-USB kabel a ShotKam připojíte k počítači – kamera se objeví jako další externí datové úložiště, žádné ovladače nejsou potřeba. Jednotlivé výstřely jsou uloženy jako separátní soubory – co výstřel, to MP4 soubor. WiFi je ale třeba použít při nastavení kamery: poté, co ji připevníte na hlaveň, si přes aplikaci v telefonu srovnáte záměrný kříž na místo, kam vidí mířidla. Není to nezbytné, ale záměrný kříž je na každém záběru výstřelu a je dobré vědět přesně, kam jsem mířil. Přes telefon či tablet se také nastavují všechny parametry kamery, zvláště typ zbraně a typ střelby.

Jak ShotKam umí „rozsekat“ záznam na jednotlivé výstřely? Tajemstvím je další unikátní technologie - akcelerační spínač. Jinými slovy, kamera umí zaznamenat přetížení (výstřel a zavření zbraně či závěru). V menu si nastavíte, jakou zbraň používáte (samonabíjecí či s lůžkovým zámkem) a jaké střelbě se věnujete. Poté kameru jednou zapnete tlačítkem a zůstává v pohotovostním režimu. Nahrávání se aktivuje zavřením závěru zbraně. ShotKam poté automaticky ořízne videozáznam a uloží pouze část před výstřelem a po výstřelu. U skeetu/trapu („clays“) nahrává 2 sekundy před výstřelem a 1 sekundu po výstřelu – přesně čas, abyste viděli nasazení zbraně do ramene, sledování terče, předsazení, výstřel, rozbití terče. Přesně to, co každý střelec potřebuje vidět. Pokud nastavíte například lov („ground game“), zaznamená se 6 sekund před výstřelem a 20 sekund po výstřelu. Vypadá to jako drobnost, ale je to zásadní vlastnost. Zkoušel jsem zaznamenávat střelbu na čínskou trubicovou kameru a prohlédnutí si hodinové střelby trvalo skutečně hodinu. U ShotKamu vidíte jen to, co máte. Samozřejmě je třeba vědět, jak systém funguje – já mám ve zvyku například střílet skeet velmi rychle. Pokud má Shotkam mezi jednotlivými výstřely prodlevu menší, než 6 sekund, tak zaznamená jen první terč, protože druhý považuje za dvojstřel. Musel jsem trochu zpomalit.
ShotKam používá interní lithium-iontový akumulátor, který se nabíjí přes mini-USB kabel, stejný, kterým stahujete data. Pohled na brokovnici připojenou k počítači kabelem je poněkud zvláštní, ale doporučuji raději nabíjet kameru na brokovnici, než ShotKam pokaždé snímat a nasazovat. Osobně během nabíjení nechám na stole jen hlaveň s kamerou připojenou do USB nabíječky nebo počítače a zbytek schovám do bezpečí před dětmi do trezoru. Výdrž na baterie by určitě mohla být lepší. Má zkušenost je, že akumulátor ShotKamu vydrží cca hodinu, řekněme 6-8 kol skeetu. 6 hodin výdrže, uváděné výrobcem, může fungovat možná při šoulačce, kdy vystřelíte třikrát. Na druhou stranu: větší baterie znamená těžší kameru – podle mne je poměr výdrž / hmotnost zvolen citlivě. Samozřejmě jako každý akumulátor ztrácí ten v ShotKamu svou kapacitu. Výrobce uvádí, že baterii vymění za $40, ale je třeba kameru poslat na Floridu.

Stojí tedy ShotKam za to? Jak pro koho. Pokud si můžete dovolit brokovnici přes 50 tisíc Kč a pravidelně proháníte hlavní olovo, je to naprostá nezbytnost. Samozřejmě dobrý trenér je alternativa ještě lepší. Mohu ale garantovat, že to, co umí ShotKam, se se žádnou akční kamerou natočit prostě nedá. Není divu, že trenéři používají právě ShotKam.


Výhody:

  • Velmi robustní konstrukce
  • Spolehlivé uchycení na hlavni = žádný pohyb kamery
  • Spínání kamery zavřením závěru zbraně  
  • Ořezávání záznamů jednotlivých výstřelů automaticky
  • Úzké zorné pole (fixní zoom), vysoké rozlišení, vysoké FPS = perfektní viditelnost výstřelů
  • Automatické zaznamenávání zpomalených záběrů
  • Snadnost zpracování záběrů

Nevýhody

  • Cena
  • Pouze roční záruka od výrobce (USA)
  • WiFi na střelnici je obtížně použitelné

Konkurence

-          Žádná autorovi známá. Akční kamery včetně GoPro jsou jako střelecké kamery prakticky nepoužitelné.

Dostupnost v ČR

-          ShotKam je rodinná firma a nemá v Evropě žádnou prodejní síť. Uživatelé si mohou koupit kameru přes web www.shotkam.com a provést individuální dovoz (při proclení zásilky zaplatí k ceně 21% DPH), plus clo a poplatky nebo koupit zde na Armoury.cz.

Záznamy, pořízené kamerou, jsou na na YouTube Armoury.cz.


Fotografie

  Kamera by měla být na brokovnici co nejblíže hlavni tak, aby hlaveň nad objektivem nebyla vidět v záběru, cca takto.


Součástí balení je kromě kamery a držáku i USB nabíječka s kabelem, náhradní víčka (přední i zadní), imbusový šroubovák a náhradní gumové podložky pro držák kamery.







  Držák je lehký, ale velmi masivní. To je nezbytné pro zabránění jakéhokoliv pohybu při zpětném rázu.




Objektiv kamery s krytkou – brokový náboj pro představu o velikosti.



   Zadní strana kamery s kontrolkami, USB konektorem a vypínačem. Ten se spíná přes pružné průhledné víčko. O-kroužek zaručuje vodotěsnost (v balení je i náhradní).

                                           Aplikace je zdarma na Android market.
.       Záběr kamery ze vzdálenosti cca 4.5 m. Je dobře vidět dlouhá ohnisková vzdálenost objektivu kamery.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Shotkam - skvělý pomocník

Už vím, kam to šlo! (původní nezkrácený text; psáno a foceno pro časopis Zbraně a náboje, 3/2019) „Kam jen proboha ty broky letě...